Testa italiensk julkaka med massor av nötter, kryddor, honung, kakao...

Siena är en oemotståndlig stad söder om Florens, som ligger högt upp på en kulle med utsikt över den toscanska landsbygden. Här vårdar man sin kulinariska historia, som i denna medeltida kaka från 1100- eller 1200-talet. Kompakt och matig och med en doft av jul. Panforte di Siena betyder starkt bröd från Siena.
Tomas Tengby

Panforte di Siena - medeltida kryddkaka

Det här behöver du:
100 g hasselnötter, skalade
100 g mandlar, skalade
1 tsk korianderfrö
1 tsk kryddnejlika
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 tsk riven muskot
50 g torkade fikon, finhackade
1 msk kakao
200 g kanderade citrusskal, grovhackade
riven skal av 1 citron
50 g vetemjöl
150 g socker
4 msk honung
2 msk smör
florsocker att dekorera med

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla en springform. Skålla och skala mandeln och rosta nötter och mandel på en plåt i ugnen.
Mal kryddorna eller stöt dem i en mortel. Blanda ihop kryddor, nötter fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Koka upp  till 120 grader. Häll genast över nötblandningen. Blanda ihop. Häll i formen och släta ut.
Grädda i 15 min. Låt svalna. Pudra med florsocker.