Glöggkokta fikon - en varm och juldoftande dessert

En lätt julefterrätt som inte är allt för mastig. Och det bästa: Den doftar ljuvligt när du tillagar den!

Glöggkokta fikon med kanelgrädde: 6-8 personer

Det här behöver du:
1 flaska glögg (eller vuxenvariant med ½ flaska glögg och ½ flaska rödvin)
500 g torkade fikon
200 g torkade aprikoser
200 g katrinplommon
1 tsk salt
½ dl sirap
10 hela nejlikor
1 tsk kardemumma
1 tsk mald kanel
3 dl vispgrädde
mald kanel

Gör så här:
Lägg den torkade frukten i en stor vid gryta och häll på glöggen. Låt det småputtra under lock i cirka 30 minuter så att frukten blir mjuk.
Ta upp frukten med hålslev och lägg åt sidan. Lägg i kryddorna och sirapen i glöggen och låt det puttra utan lock i cirka 20 minuter till en lite simmig konsistens. Smaka av! Det kan faktiskt behövas lite extra salt.
Häll sedan glöggblandningen över frukten och låt det hela stå tills det svalnat.
Servera fikonen rumstempererade eller lätt uppvärmda, tillsammans med lättvispad grädde som du doftar lite kanel över.