Prova bohusländsk äggost - en vintervit stjärnformad juldessert

I vår familj äter vi alltid äggost som efterrätt på julbordet och alla älskar det! Rätten är en gammal tradition i Bohuslän och namnet kan låta lite konstigt men smaken är mild och krämig och lite söt. Har du en äggostform får du en vintervit stjärnformad dessert, men saknar du en sådan form går det bra med ett durkslag som du lägger en tunn kökshandduk i.

Bohusländsk äggost: 6- 8 personer

Det här behöver du:
8 ägg
4 dl gräddfil
4 l standardmjölk
2 dl socker
Björnbärssylt (eller annan sylt)

Gör så här:
Vispa sönder äggen i en kastrull. Tillsätt gräddfil och häll över mjölken.
Värm blandningen sakta och rör hela tiden. Det är viktigt att det går sakta och det får absolut inte koka! Efter ca 30-40 minuter sjuder hela blandningen så att den stiger i grytan och då tar du den direkt från plattan och häller i 1 dl kallt vatten. Låt det stå fem minuter.
Ta upp ostmassan med hålslev och lägg i en äggostform/durkslag som är klätt med en tunn kökshandduk eller gasbinda. Varva med sockret. Låt formen svalna och ställ i kylen över natten.
Stjälp upp på fat och servera med björnbärssylt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista