Margaretas traditionsrika svartsoppa

"Jag vill gärna dela med mej av ett recept på svartsoppa som jag lärt av min mor och som fått många anhängare av den traditionsrika men sorgligt misshandlade maträtt som serveras till Mårten.
Denna soppa är långt från den trögflytande pepparkaka som i regel bjuds. Den är kryddig, sötsyrlig, het och relativt tunn. Dessutom är tillredningen av den snabb och enkel - i motsats till flertalet avskräckande beskrivningar. Det är en stor sats (10-12 pers.) men soppan går bra att frysa."
Mårtenshälsningar från Margareta i Malmö

Det här behöver du:
4 dl silat blod (gås, svin eller oxe)
2 dl vetemjöl
3,5 l hönsbuljong, tärning går utmärkt.
1 msk socker
½ tsk nymalen vitpeppar
1 tsk nymalen kryddpeppar
½ dl rödvinsvinäger
4 dl rödvin
2 dl portvin eller madeira
2-3 dl fruktspad (från de äppleklyftor och katrinplommon man kokat, se nedan)
3 dl god koncentrerad svartvinbärssaft
Salt behövs inte om man använt buljongtärnin

Gör så här:
Vispa samman blod med vetemjöl. Låt det svälla minst en kvart. Sedan kommer det kritiska skedet i beredningen. När buljongen kokar ordentligt, lyft kastrullen av plattan och häll i blodredningen i en fin stråle under kraftig vispning. Ställ tillbaka på plattan och fortsätt vispa någon minut.
Kyl sedan snabbt ner kastrullbotten - jag brukar ställa den på en kall trasa - och vispa till temperaturen gått ner till ofarlig nivå, cirka 80 grader. Soppan får under inga omständigheter koka, då skär sig hela härligheten. När detta är avklarat återstår bara att krydda.
Nu har man en bra soppa som blir ännu bättre om den kyls ner snabbt och får stå kallt över natten och mogna.

När det är dags att äta soppan:
Värm upp under ständig vispning. Lämna inte kastrullen utan uppsikt! När soppan är het, ställ den på den kalla trasan och gör sista avsmakningen. Kryddig och en aning sötsyrlig - inte sur - skall den vara. Ge soppan en sista uppvärmning och pytsa gärna i en skvätt konjak innan den serveras, det ger ett trevligt sting åt smaken.
Soppan serveras tillsammans med kokta äppleklyftor, katrinplommon och om man så önskar 'gåsleverpastej'. Eftersom man sällan får tag i gåslever, brukar jag göra den på kycklinglever.

Klicka på Läs mer för att få receptet till Margaretas kycklingpastej

Pastej till soppan:
Gör en gröt på ½ dl grötris. Finhacka och fräs 1 liten gul lök. Mixa sönder 200 g kycklinglever och tillsätt sedan gröten, löken, 1 ägg, 1 krm nymalen svartpeppar, 1 krm nymalen kryddpeppar och 3/4 tsk salt. Mixa ihop och blanda sedan i 1 dl russin. Grädda i lämplig form, gärna som går att servera från, i vattenbad.