Dillmixad gurksoppa

3 december med Stefan Karlsson

En livräddare när man får gäster och inte vet vad man ska bjuda på. Servera soppan rykande varm med handskalade räkor eller fiskrom och en klick syrad grädde.
Stefan Karlsson

4 personer

Det här behöver du:
1 st hackad gul lök
1 st vanlig slanggurka
1 msk normalsaltat smör
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 ½ st buljongtärning (grönsaks-, höns- eller ljus kalvtärning)
½ knippe dill
cayennepeppar
citronsaft
vitpeppar
1 msk normalsaltat smör

Gör så här:
1. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna och skiva den.

2. Hetta upp en stor kastrull. Lägg i 1 msk smör och låt det bli varmt utan att få färg.  Lägg i löken och gurkan och låt fräsa utan att det tar färg.

3. Häll i mjölk, grädde och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 10 minuter.

4. Lägg i resterande smör, lite citronsaft och den färska dillen i en mixer, slå på gurksoppan och mixa till en helt slät soppa.

5. Om så önskas silas soppan genom finmaskig sil ner i kastrullen igen. Smaka av med cayennepeppar, salt och vitpeppar.
Servera soppan rykande varm med handskalade räkor eller fiskrom och en klick syrad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista