Pannbiffar med sirapsstekt lök och kål

3 december med Stefan Karlsson

4 portioner
Det här behöver du:

Till biffarna:
500 g blandfärs
1 ägg
1 st riven gullök
4 msk ströbröd
1 dl vispgrädde
½ - 1 dl vatten
2 msk soya
2 msk flytande kalvfond
1-2 krm malen kryddpeppar
Salt och vitpeppar
Smör till stekning

Till kålen:
1 st vitkålshuvud i ”fyrkanter”
2 st gula lökar i grova tärningar
2 msk normalsaltat smör
2 msk mörk sirap
Salt och peppar
2 msk flytande kalvfond
½ dl vatten
Lite Maizenaredning (om så behövs)

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom smöret i en bunke. Jobba ihop färsen till en homogen och smidig färs. Forma 16 st biffar med hjälp av sked och vältvättade händer.
Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret. Lägg i färsbiffarna och stek dem gyllene på båda sidorna och precis genomstekta.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull på spisen. Tärna kålen i små bitar och lägg ner de i det kokande saltvattnet. När kålen har kokats mjukt häller du av vattnet med hjälp av ett durkslag. Låt vattnet rinna av väl och lägg upp den förvällda kålen på en ren handduk eller kökspapper så att allt vatten rinner av.
Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret. Låt vattnet koka bort ur smöret och lägg i kålen och löken. Stek nu grönsakerna så att dom får en gyllene och fin färg.
Låt sirapen steka med sista minuten. Häll på fonden och vattnet när kålen har fått färg. Smaka av med salt och peppar och red försiktigt av med maizena redningspulver om så behövs. Smaka av kålen med salt och peppar. Klart att servera med lingonsylt och kokt potatis.
Servera de nystekta biffarna med kålen och lingonsylt.