Dadelbröd med råg och valnötter

Det här behöver du till en limpa:
(som kalljäser över natten)
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl special
25 g jäst
10 dadlar, urkärnade
1 1/2 dl valnötter
2 msk kallpressad rapsolja el oliv
ca 2 1/2 kallt vatten
2 tsk salt

Gör så här:
Lägg mjöl, jäst, dadlar, nötter och olja i en bunke och blanda väl. Rör ner vatten och arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Har ni bakmaskin mår degen gott av att knådas 7-8 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare en minut. Låt degen jäsa 15 minuter.

Arbeta ihop degen på mjölad yta och forma till en limpa. Lägg i en smörad form som fodrats med krossade linfrö. Mjöla ytan lätt och låt limpan ligga i kylskåp över natten med en handduk över.

På morgonen tar man ut limpan och låter den vila i rumstemperatur 20 minuter. Värm ugnen till 180 grader. Pensla brödet med lite vatten och strö över lite mjöl. Skåra med en vass kniv. Grädda i 30-35 minuter och låt svalna på galler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista