1 av 2
2 av 2

Dags för picknick - hallonbulle, varm choklad och matig macka

Katjas varma choklad

ca 1 liter

9 dl mjölk
2 kanelstäner
1/2 vaniljstång
2 tunna skalbitar apelsin, skär med potatisskalare
1/2 dl rårörsocker
100 g mörk choklad, 70 %
( cointreau om man är vuxna )

Värm mjölken med kryddor, apelsin och socker. När mjölken är riktigt varm tillsätter man chokladen i bitar och vispar hela tiden tills den smält. Smaka av, kanske önskar ni extra sötma. Plocka bort kryddor och servera gärna med lättvispad grädde.

Choklad och hallonbulle

ca 15 st

50 g smör
2,1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 msk nystött kardemumma
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
30 g smör, rumstempererat
ca 1 dl julgodis, tex fudge, kola, mandelmassa, Alladin...
1 dl frysta hallon
2 tsk vaniljsocker

Till pensling:
1 ägg
2 msk mjölk

Smält smöret i en kastrull. Slå på mjölken och värm fingervarm.

Lägg jästen i en degbunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt kardemumma socker och salt och arbeta in mjölet. Degen skall vara fast men ändå lite kletig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda ihop degen och kavla ut till en rektangel på mjölat bord. Bred på smör och fördela hackat godis, krossade hallon och vanilj längst halva långsidan. Vik andra halvan över fyllningen och skär remsor ca 15 st. Vrid remsorna och gör en knut. Lägg bullarna i formar, gärna i en muffinsbricka. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.

Värm ugnen till 225 grader. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla bullarna. Grädda dom i 7-8 minuter. Pudra dom ev med lite florsocker.

Matig pick-nick macka

Jag har fyllt ett Liba -bröd med godsaker som fanns hemma vid tillfället. Det går såklat bra med tortilla eller tunnbröd också men med Liba-brödet stannar fyllningen kvar extra bra eftersom man kan öppna det som en ficka. Mitt bröd fyllde jag med:

1 libabröd
2 salladsblad
1 1/2 dl currybulgur
lite smulad fetaost
1/2 kycklingfilée, skivad
1/2 rostad paprika
salt och peppar

Lägg ingredienserna i brödet och krydda ordentligt. Rulla ihop och vira in i papper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista