Hummer Thermidor

31 december 2009

Hummer Thermidor är en klassiker bland hummerrätter. Thermidor är namnet på den elfte månaden i den nya kalender som upprättades vid franska revolutionen och av någon anledning har rätten uppkallats efter denna månad.

Hasse Johannesson

Ingredienser
för 4 personer

2 kokta humrar á ca 500 g
2 finhackade schalottenlökar,
2 msk vinäger
1 dl torrt vitt vin
1 tsk torkad dragon
1 msk hackad persilja
2 tsk fransk senap,
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 äggula
½ dl vispgrädde eller créme fraiche
2 msk riven parmesanost
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Till garnering:
50 g små smörfrästa champinjoner, eller en liten burk tryffelersättning.

Till garnering:
50 g små smörfrästa champinjoner, eller en liten burk tryffelersättning.

Tillredning
Klyv hummern och plocka bort matsäcken som finns framtill i varje halva.
Plocka ur allt kött och skrapa ur smöret (den grågröna massan som sitter i främre delen av varje halva). Knäck eventuellt klorna, eller lägg fram nötknäppare och låt var och en  knäcka själv. Skär köttet i bitar.
Koka upp lök, vinäger, vitt vin, dragon, persilja och senap i en kastrull och koka ihop till hälften.
Fräs smör och mjöl i en kastrull, späd med mjölk och sjud såsen under vispning tills den är tjock och jämn. Blanda ner det reducerade spadet. Tag kastrullen från värmen, rör ner äggulan och grädden som vispas samman.
Smaka av med salt och peppar och hälften av osten.
Fördela blandningen i skalen, garnera med hummerbitar och tryffelersättning eller champinjoner. Strö över resten av parmesanosten.
Garnera i ugn 250 grader i cirka 10 minuter.

Gott nytt år önskar!
Hasse Johanesson
Världsmästare i ostronöppning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista