Gratinerade ostron

31 december 2009

När man gratinerar ostron kan man gå upp i storlek eftersom man värmer upp ostronen, varvid de drar ihop sig en aning.Tre stora ostron kan vara lagom som en förrätt eller mellanrätt.

4 personer

12 stora ostron
1/3 purjolök
2 äggulor
250 gr smält smör
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron
1 dl vispad grädde
salt och peppar

Öppna ostronen och lösgör ostronet från skalet. Lägg ostronen i en kastrull med så mycket tillvarataget spad som möjligt. Rengör de tomma skalen.

Fräs upp lite purjolök och lägg i botten av skalen. Värm ostronen försiktigt (de får inte koka), dra bort och lägg sedan ett ostron i vardera skal med purjolök.

Slå upp en hollandaise och tillsätt spad från ostronen som man låtit reducera för att få en mer koncentrerad smak. Tillsätt sist lite vispad grädde för att få en fluffigare hollandaise samt att det ger en jämn och slät gratineringseffekt. Slå i skalen och gratinera på hög värme. Det skall bara ta någon minut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista