Chili con carne

14 januari 2010

Den här rätten, där allt görs i en enda gryta, går att variera i ändlighet, från vilken lök via vilken färs till hur tomaterna ser ut. Men bönor av något slag måste vara med! Hur kryddstark ska en chili vara? Det beror på dig. Chilipulver brukar för övrigt vara en blandning av chilipeppar, kummin, oregano och vitlök. Det ger en mild och ändå krydding smak. Har du inte det hemma, blanda paprikapulver och kajennpeppar och smaka av. Servera sallad och/eller ris till.

Till 4 personer:
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g mager nötfärs
1 burk hela tomater
2 ½ dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk chilipulver
2 krm svartpeppar
en nypa salt
1 burk vita bönor (utan tomatsås) eller kidneybönor
olja att steka i
 
Skala och finhacka lök och vitlök och lägg den åt sidan.
Bryn nötfärsen i lite olja i en stekpanna på medelvärme tills köttet fått färg, cirka 10 minuter. Rör om då och då.
Skär tomaterna i bitar och lägg dem i pannan. Häll även i tomatspadet från burken, lök, vitlök, vatten, tomatpuré, chilipulver, svartpeppar och salt. Blanda väl. Låt sjuda under lock på låg värme i en halvtimme. Det ska vara gott om vätska i pannan hela tiden.
Skölj bönorna, låt dem rinna av och vänd ner dem i chilin. Rör om ordentligt. Sjud ett par minuter till. Smaka av chilin med salt. Sleva upp den i skålar och servera.
Chili con carne ska vara tjock, men inte stenhård. Tillsätt mer vatten (upp till 1 dl) mot slutet om din chili ser ut att bli för grötig. Om den verkar för rinnig kokar du utan lock mot slutet, så ångar vätskan av.  Chili som blir över är god att värma och lägga i hårda tacoskal eller mjuka tortillas.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".