Wienersemlor med kardemummadoftande mandelgrädde

I Meny vecka 9 2006

Att göra wienerbrödsdeg hemma är lite besvärligt, så för oss som har en tendens att bli akut semmelsugna är fryst smördeg ett utmärkt alternativ. De frasiga bakelserna fylls sedan med kardemummadoftande mandelgrädde. Kesella vanilj i grädden gör fyllningen underbart god och lite mindre mäktig. 

10 styck

1 pkt fryst smördeg, 425 g

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1½ dl kesella vanilj
1 tsk malen el. stött kardemumma
100 g mandelmassa
florsocker till pudring
 

Låt smördegen tina i ca 20 minuter och ta ut runda bakelser med ett kakmått, ca 8 cm i diameter. Den som inte har ett passande kakmått kan använda den vassa kanten av en öppnad och rengjord konservburk. Lägg smördegskakorna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda smördegsbakelserna på 200º i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna helt. Vispa grädden luftig tillsammans med kesella vanilj och kardemumma. Riv mandelmassan fint och vänd ner i grädden. Skär ett lock av smördegsbakelserna och fyll dem med vaniljgrädden. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".