Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Zigeunersosse

18 februari 2010

50 g bacon
2 röda paprikor (gärna spetspaprika)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1½ msk paprikapulver
½ tsk Sambal Olek
1-2 msk tomatpuré
1 dl vittvin
2½ dl köttbuljong
1-2 msk vinäger
1 krm torkad timjan
salt och peppar
1 rejäl nypa socker
smör och olja

Kärna ur paprikorna och skär i mindre bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skär baconet i strimlor eller små tärningar. Fräs lök- och vitlökshack i smör- och olja tills de börjar få lite färg, men inte bli brynt.

Tillsätt baconet och paprikabitarna, låt det fräsa med en liten stund.  Tillsätt sedan tomatpurén samt Sambal Olek och strö över paprikapulver, rör om och låt även detta steka en stund.

Släck med köttbuljongen och strö ner timjan. Låt detta småkoka i ca 10 minuter eller tills det börjar bli lite simmigt i sin konsistens. Drar av och smaksätt med vinäger, salt och peppar samt lite socker.

Vill man ha såsen lite tjockare, då kan man fräsa med en aning ca ½ msk vetemjöl.

Vill man använda såsen kall, då kan man hacka lite cornichons eller syltlökar och röra ner i såsen samt gärna smaka av med tomatketchup.

Gott till all slags grillat även som dressing till en pastasallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".