Foto: Katarina Balk

Surdegsbröd

4 mars 2010

4st

Dag 1

Surdeg:
3,75 dl vatten
200 gram grovt rågmjöl
Blandas och får stå tre dygn övertäckt i rumstemperatur

Dag3

1 liter vatten
800 gram rågsikt

Blandas ihop med surdegen och får stå ett dygn i rumstemperatur

Dag 4

4,5 dl vatten
625 gram grahamsmjöl
400 gram rågsikt
250 gram vetemjöl
25 gram havssalt

Blanda alltsammans till en deg, låt vila i 1 ½ timme.

Dela upp degen i fyra bitar och lägg dem i smorda matbrödsformar och jäs dem ytterligare 30 minuter.

Sätt in dem i 250°, sänk ner till 190° ca 50 minuter, mät med termometer så att innertemperaturen är 96°.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".