Foto: Anna Sigge

Ahlbergs fisksoppa

18 mars 2010

4 portioner 

400 g fisk av fastare slag, till exempel lax, havskatt, marulk som skärs i kuber
1 purjolök
4 morötter
1 fänkål
½ selleri
1 vitlök
1 knippe persilja
1 knippe dill
cirka 3 dl grädde
3-4 dl vitt vin (torrt)
2 påsar saffran
1 tsk timjan
4 enbär (kan uteslutas)
1 lagerblad
1-2 fiskbuljong tärningar
cirka 5 dl vatten
2 burkar hela, konserverade tomater
pernod (anisbrännvin) efter smak
olivolja) 

Så här gör du:
Strimla grönsakerna (ej vitlöken), fräs dem i en kastrull, de får inte ta färg. Tillsätt de hela konserverade tomaterna, var noga med att hälla ifrån tomatsaften.

Låt tomaterna fräsa med någon minut. Tillsätt 3-4 dl vitt vin och 5 dl vatten. Krossa enbären och lägg i. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt alltsammans sjuda tills grönsakerna är halvklara, tillsätt då grädde och saffran, pressa vitlöken samt tillsätt en skvätt pernod efter smak.

Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

För bästa resultat, speciellt om man ska servera soppan i djupa tallrikar, koka då fisken för sig tills den är klar. Tag upp den och lägg fiskbitarna på en handduk så det får rinna av. Fördela därefter fiskbitarna i tallrikarna och häll över soppan. Strö hackad persilja och dill över soppan.

Smaklig måltid!

Mats Ahlberg
Restauranglärare på Almåsgymnasiet i Borås  Ahlbergs fisksoppa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".