Gravad strömming i krämig dragonsås

1 april 2010

1 kg rensad strömming

Lag:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit 12 %
1½ msk salt
1 msk socker

Dragonsås:
3 hårdkokta äggulor
1 rå äggula
2 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
1 vitlöksklyfta
ca 1½-2 dl solros- el. majsolja
1 msk hackad dragon i vinäger eller 1½ - 2 msk hackad färsk dragon
1 finhackad liten schalottenlök
2 msk finskuren gräslök
½-1 tsk honung
1½ dl vispad grädde

Skölj strömmingsfiléerna och dra av skinnet.  Rör ihop lagen och häll över strömmingen, täck av och ställ kallt ett dygn. Ta sedan upp strömmingen och låt den rinna av ordentligt medan man gör såsen.

Blanda ihop de kokta äggulorna med den råa, rör ner senapen och vinägern och pressa eller riv i vitlöken, salta och peppra. Tag fram en ballongvisp eller elvispen och rör ihop det hela tills det blir lätt homogent. Mata sedan ner oljan i en tunn stråle, vispa hela tiden, när oljan är slut, ska det se ut som en pösig majonnäs, rör ner den hackade dragonen, schalottenlöken och gräslöken, avsluta med honungen. Rör slutligen ner lite vispad grädde i såsen, då blir den extra fluffig.

Varva strömming och dragonsås i en kruka eller skål. Täck av och ställ kallt i minst ett dygn.

Den här dragonsåsen blir så len och god så gör gärna en dubbel sats, då blir strömmingen extra härligt krämig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".