Februariviner 2004

Det är vindags igen. Februari månads inträde innebär årets första nyhetssläpp på Systemet, och vi ska höra med vår vinprovare Karsten Thurfjell om vår gästkocks gröna currykyckling kan få något lämpligt ackompanjemang.

Grön currykyckling är en sån där bra rätt som passar till både rött och vitt, så man kan helt enkelt ta sitt kraftiga vita eller inte alltför kraftiga röda favoritvin. Den här månaden fick jag dom flesta kickarna bland dom röda. Det finns bra nyheter i alla prisnivåer, men efter den turbulenta hösten på alkoholmarknaden, så känns en stor del av provningen som att stå vid sidan av. Av dom cirka 90 nya viner vi provade är det bara en handfull som kommer att sälja i stora volymer. Resten är småpartier av exklusiviteter för vin-nördar som jag. Butikerna standardiserade sortiment hålls hårt samman, och så utkämpas en liten strid varje månad med dom hårdlanserade budgetnyheter som vill ta sig genom nålsögat, in i grundsortimentet.


Men visst: vinentusiaster har mycket att välja på nu för tiden, budgetfyndletare likaså och dom som inte bryr sig kan greppa en bekväm kartong. Så varför klaga? Tja – en vinskribent vill förstås inte känna sig marginaliserad.


Mitt i stormens öga befinner sig i alla fall ett av månadens viner – om ni minns från i höstas när mutreportagen avlöste varandra, så berättade TV4:s magasin Kalla fakta om att gamla trotjänaren Periquita fick Bag in Box-lansering, trots att det inte fick särskilt bra betyg på Systembolagets offertprovning. I stället presenterade Kalla Fakta ett annat portugisiskt vin som fått jättehög poäng, och ändå inte tagits in. Stor orättvisa, verkade det som, men vad som inte sades i programmet, var att det var ett tredje vin som vunnit offertprovningen, och som nu kommer i februari. Varför göra en historia sämre genom att berätta hela sanningen? Nåväl, Systembolaget har faktiskt rätten att självsvåldigt ta in ett vin som Periquita i kartong pga ett förväntat stort konsumentintresse.


Hur det nu går för det vin som så att säga kom in den normala vägen vid den beramade offertprovningen, det får vi se snart. Det heter i alla fall Domaine Dinis och är ett robust lantvin gjort på Merlot och på Aragonez som är portugisernas namn på Tempranillo, och det kommer från Ribatejo en bit nordost om Lissabon. Det har en solbränd värme och alkoholstark generositet - 14,5% - som förslagsvis kan hjälpa vår currykyckling att värma i sportlovsstugan, eller till en lantlig lammgryta. Domaine Dinis 2000 kostar 215 kronor för tre liter och numret är 2505.


Går vi över gränsen till Spanien, så har vi här Montesoro Crianza, det första som lanseras på bred front från regionen Bierzo, ett litet område i norra Spanien, som kommer starkt med egna druvan Mencía. Den har hallontoner som kan tyda på släktskap med Cabernet Franc som skulle kunna ha kommit dit med franska pilgrimer på väg till Santiago di Compostella. Men troligen är det samma druva som portugisiska Jaen. Trevlig är den i alla fall, Mencía med en mörk kryddighet i frukten. Det här vinet har en utvecklad, ganska mjuk struktur som också passar bra till vår kyckling. Montesoro Crianza 1999 kostar 64 kronor och har nummer 22916.


Över huvud taget gör Spanien bra ifrån sig den här månaden. Uppe vid hundralappen ligger en ny fruktbomb från Ribera del Duero, Finca Resalso 2002, full av örter, mörka bär och generöst med ek, ett vin som kräver åtminstone gris eller lamm i grytan. Finca Resalso har nummer 22831 och priset var 99 kronor.


Vi kan sedan följa en spansk linje upp i prisskalan och möta lika modernt fruktdominerade stilar i El Albar Excelencia från Toro för 239 kronor, MC, en modern frukt-Rioja från Marqués de Cáceres för 249. Men det finns också välbyggda traditionella riojor som Duque de Huescar Gran Reserva för 155 kronor, billigt för att vara från toppåret 1995, och så en riktig klassiker, Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1982, ett fantastiskt exempel på hur komplex en utmognad Rioja kan bli när plommon, choklad, nötter, läder och mineraler får 22 år på sig att samspela. Men då kostar det också 309 kronor. Montecillo 1982 har nummer 22845. Den hör till alla dom här kännarvinerna som bara säljs i Stockholm, Göteborg och Malmö, men som ska kunna beställas via centrallagret i Örebro – om man har tur.


Ja, Spanien är på uppgång igen, och förhoppningsvis gäller det också Rumänien, ett land med, djup tradition, stor potential men lite pengar. Nu visar Rumänien två nya sidor; i normalklassen den fruktiga Château Sarati Merlot 2002, ett lättsamt kycklingvin, aningen kokt, alltså solvärmen har gjort druvornas aromer lite syltiga, men det smakar verkligen gräsig Merlot om det, mycket för 59 kronor som är priset. 2739 är numret för Château Sarati Merlot.


Dessutom får vi ett av landets bättre viner, gjort på röda nationaldruvan Feteasca Neagra i Dealul Mare i Valakiet, med det märkliga namnet Swallowtail Villa Zorilor Gran Reserva 2001. Denna svalstjärt har en avgjort intressant, tätt örtig lite bränd smak med pepprigt bränn i slutet. Kul vin, men kanske mera för vinprovargrupper, om man betänker att priset för Swallowtail, 135 kronor ligger en bit över månadens brakfynd, det sydvästfranska Château Bouscassé från Madiran för 119 kronor. Familjen Brumont har inte höjt sina priser på tre år, och Bouscassé tillsammans med storasystervinet Château Montus för 149 kronor, som också kommer med nya årgången 2001 innehåller vinös koncentration för åtminstone det dubbla. Vinerna domineras av Madirandruvan Tannat, som ger en mörkt svartvinbärsartad täthet som är både läckert förförisk och lantligt jordförankrad, uppiffad av chokladrostad fatton. Bouscassé för 119 har nummer 2889 och Montus för 149 har nummer 2835. Skulle ni ha en bit älg i frysen så kan det inte bli godare.


 


 


Röda


 


2505  Domaine Dinis 2000, Ribatejo, Portugal 3 liter BiB   215:-


2739  Château Sarati Merlot 2002, Dealul Mare, Rumänien  59:-


22916 Montesoro Crianza 1999, Bierzo, Spanien  64:-


22831 Finca Resalso 2002, Ribera del Duero, Spanien  99:-


2889  Château Bouscassé 2001, Madiran, Frankrike  119:-


2666  Swallowtail Villa Zorilor Gran Reserva 2001, Rumänien  135:-


2835  Château Montus 2001, Madiran, Frankrike  149:-


22560 Duque de Huescar Gran Reserva 1995, Rioja, Spanien  155:-


22840 El Albar Excelencia 2000 (Lurton), Toro, Spanien  239:-


22837 MC Marqués de Cáceres 2001, Rioja, Spanien  249:-

22845 Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1982, Rioja  309:-