Ost- och yoghurtgratinerad endiver med skinka

Karin Franssons recept vecka 5, 2004

4 stora eller 8 små endiver
saft från 1 citron
8 stora skivor rökt eller kokt skinka
Gratineringstäcke:
2 ägg, lättvispade
250 g matlagningsyoghurt
2 msk crème fraiche (kan uteslutas)
100 g riven lagrad ost, t.ex. präst+50 g fetaost
1 krm riven muskotnöt
50 g riven parmesanost
1-2 dl färska brödsmulor
Putsa endivern och skär ut lite av den grova rotstocken. Häll upp ca 5 dl vatten i en gryta, salta och sockra lite och tillsätt citronsaften. Låt endivern småkoka ca 5 minuter. Tag upp, låt den rinna av. Dela i halvor om de är stora, låt dem vara hela om de är små. Linda sedan in i var sin skiva skinka. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Vispa ihop yoghurt, crème fraiche, ägg, riven ost, fetaost samt riven muskotnöt. Häll detta över endivern. Blanda ihop brödsmulorna med parmesanosten och toppa med det. Sätt in i ugnen på 200° i ca 15 minuter, eller tills ytan har fått en fin färg. Är endivern stor, så kan man dela den i halvor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".