Apelsinglaserad kotlettrad med rosmarinrostade grönsaker

Karin Franssons recept vecka 5, 2004

800 g kotlettrad med späckkappan kvar
3 dl köttbuljong
Marinad:
1 apelsin
2-3 msk honung
4 msk sherry eller vitt vin
1 tsk färsk riven ingefära
1 krm malen kardemumma
1 nypa malda kryddnejlikor
½ tsk malen kanel
½ tsk stötta fänkålsfrö
1 stänk sambal olek eller chilipeppar
4 msk olivolja


Tvätta av apelsinen och riv av skalet. Pressa ut saften och blanda med det rivna skalet, vitt vin och honung, rör slutligen ner kryddorna och sist oljan. Putsa köttet och snitta späckkappan, men se till, att snitten inte går ner i själva köttet, bara igenom späcket. Salta och peppra och bryn köttet runt om. Pensla på lite av apelsinmarinaden och sätt in köttet i ugnen på 175° i ca 20-30 minuter, pensla på lite av marinaden då och då. Sänk värmen till 125° och stek vidare i ca 20 minuter. Kolla gärna med stektermometer, när temperaturen har nått 65° är köttet klart. Tag upp köttet, pensla på resten av marinaden om det finns kvar och håll det varmt inlindat i aluminiumfolie. Skölj ur pannan med köttbuljongen och häll upp i en gryta. Koka upp, smaka av och red ev. av med lite maizenamjöl. Skiva upp köttet och servera med sin steksky och gärna rosmarinrostade grönsaker.


Rosmarinrostade grönsaker:
300 g potatis av fast sort
300 g morötter
300 g kålrötter
2 rödlökar
2 kvistar rosmarin eller 1 msk torkad
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk balsamicovinäger
2-3 msk oliv- eller rapsolja
½-1 msk råsocker (gärna moscovadosocker)
½-1 dl hönsbuljong
salt och nymalen svartpeppar


Skala den röda löken och skär den i klyftor, men låt lite av fästet vara kvar. Borsta potatisen och skär dem i klyftor med skalet kvar. Skala och skär morötterna och kålroten i lite tjockare stavar. Blanda grönsakerna med rosmarin, moscovadosocker, salt och peppar, balsamvinäger samt oljan. Se till att det blandar sig väl. Lägg alltsammans i en lättsmord ugnsfast form, droppa över grönsaksbuljongen och sätt in i ugnen på 200° i ca 20 minuter eller tills rotsakerna känns färdiga. Tycker ni om oliver, så strö gärna över gröna eller svarta, det passar bra till.


Tips: Pröva en gång att rödvinsrosta grönsakerna, tillsätt då gärna 1 dl rödvin och några äppelklyftor och gör som ovan. Det blir jättegott till lammkött!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista