Rostad rotsellerisoppa med saffran, apelsin och baconstekta musslor

Karin Franssons recept vecka 5, 2004

400 g rotselleri
1 gul lök
3 vitlöksklyftor (skalade)
1½ dl färsk pressad apelsinsaft
1 kuvert saffran
1 krm torkade franska örter
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
salt och peppar
1 nypa socker
½ msk smör


Den här soppan är sammetslen och känns gräddig, har otroligt rik smak och är fattig på kalorier. Skala och tärna rotsellerin och den gula löken. Rosta det och den skalade vitlöken i smöret tills det doftar gott och har fått en fin gyllene färg. Flytta över till en rymlig gryta och strö i saffran och de franska örterna, rör runt och häll på apelsinsaft samt buljongen. Låt puttra i ca 10-15 minuter, eller tills sellerin känns mjuk. Dra av från spisen och mixa sönder med en mixerstav eller kör i en matberedare tills det hela är en krämig soppa. Smaka av med salt och rejält med nymalen vitpeppar samt en nypa socker. Häll tillbaka i grytan och värm igen. Servera soppan med baconfrästa musslor, eller svamp för den som inte tycker om musslor!


Frästa musslor:
6 skivor bacon
300 g musslor, kokta
1-2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja och selleriblad


Skär baconskivorna i strimlor, stek dem krispiga i en teflonpanna, tag upp de och låt de rinna av på hushållspapper. Fräs musslorna i baconfettet tillsammans med pressad vitlök, lägg tillbaka baconet. Strö hackad persilja och bladselleri över, servera till soppan. Här passar det med ett gott valnötsbröd till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista