Varma kesellakakor nästan som soufflé

Karin Franssons recept vecka 5, 2004

De här luftiga kakorna är mycket krämiga, men nästan fettlösa och mycket goda!


100 g mager kesella
2 ägg+1 extra äggvita
60 g strösocker och 1 msk honung
skal från 1 citron (fint rivet)
½-1 msk maizenamjöl


Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med 30 g socker och honungen tjock och fluffig. Rör ut kesellan så den blir slät och blanda med äggvispet. Rör ner citronskalet och maizenamjölet. Vispa äggvitorna med en nypa salt riktigt tjock, vispa ner resten av sockret och vispa vidare tills det blivit en blank maräng. Vispa ner en tredjedel av marängen i kesellasmeten, vänd ner resten med varsam hand. Smörj och sockra portionsformar mycket väl. Fyll i ostsmeten men inte upp till kanten, den stiger rätt bra. Häll varmt vatten i en ugnssäker form eller fat, placera portionsformarna där och grädda på 200° i ca 25 minuter. Servera kakorna uppstjälpta eller i sin form med karamellisserad blodapelsinsallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".