Karamellisserad blodapelsinsallad

Karin Franssons recept vecka 5, 2004

ca 2 dl saft:
2 blodapelsiner + 2 blodapelsiner
1 bit hel kanel
1 kvist färsk rosmarin
2 dl socker
2 cl citruslikör


Tvätta noga 2 av blodapelsinerna i varmt vatten. Spola av sedan av dem i kallt vatten. Torka dem och riv av skalet från ½ apelsin. Pressa ut saften av båda. Tag fram en gryta eller belagd panna och låt sockret smälta och lätt karamellissera, d.v.s. bli gyllenbrun. Dra av pannan och tillsätt apelsinsaften (se upp, det fräser lite). Sätt tillbaka pannan på spisen, lägg ner rosmarin, apelsinskalet och kanelstången. Låt koka ihop tills det blir en sirapskonsistens. Dra av, rör ner likören och låt svalna något. Skala resterande 2 blodapelsiner, skär dem i fina skivor och lägg ner dem i den ännu varma apelsinkaramellen och låt svalna helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".