Malin Söderströms kyckling i sötsur dillsås med rotfrukter

I Meny vecka 6 2004

6 port
900g kycklinglår, benfritt
1 gul lök
1 morot
1 bit purjolök
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 msk salt/2l vatten
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl grädde
2 msk ättika
2-4 msk strösocker
1 dl finhackad dill

Tillbehör:
12 buljongkokta potatisar
3 morötter
1 bit späd purjolök
150 g sockerärtor
1 dl kokta stora vita bönor

Putsa kycklingköttet och lägg det på ett fat. Skala och skär morot, lök och purjolök i mindre bitar. Koka upp vatten och salt, lägg ned grönsakerna och låt koka en stund så att det blir en god buljong. Lägg ned kycklinglåren i buljongen och låt koka sakta i 20 minuter. Lyft upp köttet med en hålslev och lägg det på ett rent fat, täckt med plastfilm så att det inte torkar. Sila buljongen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ned mjölet så att det blandas väl. Mät upp 1½ l av kokspadet och slå en liten skvätt över så att det får koka in i redningen. Späd med resterande vätska och grädde, låt koka sakta i 10 minuter. Smaka av så sen med salt och vitpeppar från kvarn. Koka upp ättika och socker i en liten kastrull och smaka av såsen med blandningen. Blanda ned dillen i såsen.

Tillbehören:

Skala och skär grönsakerna i bitar, koka dem i lite av buljongen med en smörklick. Vänd ned bönorna när grönsakerna är mjuka. Precis före serveringen: Vänd försiktigt ned kycklingen i dillsåsen och servera med grönsakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".