Varm pastasallad med kryddiga balsamtomater och mozzarellahjärtan

Karin Franssons Valentinmeny vecka 7, 2004

300 g spagetti eller spagettini
½ limpa mozzarella
1 dl färsk riven parmesanost
5 mogna tomater
8 pimentofyllda oliver
2 msk kapris
½ tsk sambal olek
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor
2 krukor färsk basilika
½ burk ruccolasallad
½ dl balsamvinäger
1 dl olivolja
salt, en rejäl nypa socker och nymalen svart peppar

Börja med att skära tomaterna i små bitar. Hacka oliverna, kaprisen och basilikan och salladslöken lite grovt. Lägg det hackade tillsammans med tomaterna i en skål, salta, sockra och rör ner sambal olek och vinägern. Rör om och rör slutligen ner olivoljan. Smaka av, låt stå och marinera i rumstemperatur. Skär mozzarellan i ca 1 cm tjocka skivor och stansa ut hjärtan med en pepparkaksform. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Koka pastan efter anvisningarna, men låt en liten kärna vara kvar, häll av vattnet och låt de rinna av väl. Häll dem sedan tillbaka i kastrullen, rör ner den marinerade tomatröran med spad. Rör om ordentligt och låt det bli lite varmt igen. Strax innan serveringen röres ruccolasalladen ner. Sätt in mozzarellahjärtan i ugnen och sätt på grillslingan, låt de bara bli varma, det tar ca 2 minuter, de ska inte flyta ut. Arrangera pastasalladen snyggt på tallriken och toppa med 2 mozzarellahjärtan, strö över lite parmesanost och avsluta med nymalen svartpeppar.

Vintips: Rosemount Shiraz Cabernet 2003, nr 23619

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".