Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Chokladfondant (glutenfritt)

Publicerat onsdag 18 februari 2004 kl 12.48

Karin Franssons Valentinmeny vecka 7, 2004

35 g mörk choklad med minst 60% kakaohalt
1 tsk espressopulver + 1 msk hett vatten
25 g osaltat smör
1 äggula
1 äggvita
½ msk kakaopulver
40 g socker

Sätt ugnen på 200°

Smält smör och choklad i vattenbad. Lös upp espressopulvret i det heta vattnet. Vispa äggulan med 20 g socker tjockt och pösigt, rör ner kakaopulver och espresson, vänd sist ner den smälta chokladen. Vispa äggvitan luftig med resterande 20 g socker och vänd ner i smeten. Fyll upp i väl smorda små espressokoppar eller mindre portionsskålar. Grädda dem i ca 6 minuter, de ska vara lösa i mitten. Tag ut dem och låt dem kallna helt. Vid serveringen sätter man in dem i ugnen på 200° i ca 1-2 minuter. Servera gärna fondanten i sin form. Sikta över kakao och servera med passionsfruktsås och hallon. Gärna lite vispad vaniljgrädde vid sidan om.

Passionsfruktsås:

3 dl färsk pressad apelsinjuice
150 g råsocker
saft från 6 passionsfrukter
gärna 1-2 cl rom

Koka ihop apelsinjuicen med råsockret tills ca hälften har kokat bort.
Rör ner passionsfruktsaften och gärna lite rom. Dra av och låt kallna.

Vintips: Real Tesoro PX nr 8197

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".