Mandelpesto

6 maj 2010

2 påsar mandel som skållas och skalas ( gärna framför TV:n eftersom det tar en bra stund)
en jätteknippa slätbladig persilja
1-2 citroner (skal från båda och saft efter smak)
några vitlöksklyftor efter smak (smaka av hela tiden under tillredning)
svartpeppar
salt, eller ännu hellre Vegeta eller Aromat
olja, till lagom kosistens (jag tar gärna en neutral, men det kan naturligtvis vara olivolja)

Börja med att köra mandeln i matberedaren, inte för fint, det ska vara lite att tugga på. Därefter den plockade persiljan med olja, vitlök och rivet citronskal. Fortsätt med saften av en halv citron och öka efter smak. Nu gäller det att smaka och krydda, smaka och krydda.

Lägg i rena burkar och förvara i kylen, det håller väldigt länge.

Jag använder denna pesto till allt, t.ex.  en rostad macka, inget smör bara pesto. En grov macka med rökt skinka och pesto smakar himmelskt!

På pasta, på fisk, ja på det mesta.

Ett tips är att göra ganska mycket och hälla en del i en gammaldags glasburk med ett vackert band till gåbortspresent.

Annika Pettersson-Billing
Åkerslunds Herregård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista