Kall Grön Sparrissoppa med ramslök och löjrom

20 maj 2010

8-10 pers 

100 g löjrom eller mera efter tycke
500 g grön sparris + 300 g
1½ liter kycklingbuljong
ca 150 g potatis
2 schalottenlökar
2 msk smör
½ dl vittvin
2 dl grädde
1 dl förvälld och hackad ramslök
några droppar nötig rapsolja (kallpressad) 

Skär bort den hårda biten längst ner av sparrisen och skala den nedersta delen. Lägg skal och bitarna i en gryta, häll på kycklingbuljongen, koka upp, sänk värmen och låt det hela småkoka i ca 15-20 minuter. Sila sedan av, tryck ut all vätska som samlats i skalen, det ska vara 1 liter kvar, spara så länge. 

Skala potatisen och skär i mindre bitar, även så 500 g av den skalade sparrisen, spara resterande till inlägget i soppan.

Skala schalottenlöken och hacka fint. Smält smöret i en rymlig gryta och svetta hackade däri, det får inte ta färg.

Häll på det vita vinet samt sparrisfonden och grädden. Låt det småkoka i ca 15 minuter. Dra av soppan och låt den svalna tills den bara är ljummen. Häll den ljumma soppan i en mixer eller matberedare och lägg ner den förvällda och hackade ramslöken. Sätt långsamt igång maskinen, ha gärna en handduk över öppningen. Mixa soppan tills den är alldeles ljusgrön, den blir pistagegrön i färgen. Smaka av soppan med ev. mera salt och en nypa socker samt nymalen vit peppar. Sila igenom i en finmaskig sil och ställ kallt.

Koka resterande sparris i saltat och sockrat vatten men låt gärna sparrisen ha en liten kärna kvar. Ta upp sparrisen och spola av den i kallt vatten. Skär den sedan i munvänliga bitar och marinera dem i lite citronsaft, salt, lite socker och rapsolja.

Ta fram den kalla soppan och vispa upp den, gärna med en stavmixer, skulle soppan vara lite för tjock, kan man späda den med lite buljong eller grädde.

Lägg de marinerade sparrisbitarna i sopptallriken och häll den nymixade soppan runt om, klicka lite löjrom på sparrisen och avsluta med några droppar rapsolja. Dekorera gärna med några fina ramslöksblad.

Är det kallt ute, kan man med fördel servera soppan varm.