Crepés fyllda med äpple och torkade fikon

20 maj 2010

4 pers 

Crepéssmet:
4 ägg
2 dl mjöl
0,5 tsk salt
 dl standardmjölk
2 msk smält smör

Vispa ägg, vetemjöl och salt till en jämn smet. Tillsätt smält smör och mjölk och vispa tills smeten är jämn. Låt smeten vila i kylskåpet en timma.

Grädda cirka 8-12 crepés på medelhög värme. Låt svalna.

Äpple- och fikonfyllning: 
2 syrliga äpplen, gärna svenska om det är säsong
5 torkade fikon
4 msk vatten
2 msk socker
3 msk finhackade hasselnötter
2 msk smör
saften från en citron
2 msk farinsocker

Skala, kärna ur och tärna äpplena. Skär fikonen i små tärningar. Blanda vatten och socker i en kastrull, låt koka upp. Tillsätt äppletärningarna och låt dem sjuda i fyra minuter. Dra kastrullen åt sidan och blanda ner fikon, hasselnötter och två msk smör. Låt alltsammans svalna.

Fördela fyllningen på crepén och rulla ihop dem. Lägg dem på en smord ugnsform. Fördela citronsaften över dem och strö över farinsocker. Gratinera i ugnen på 225 grader till gyllenbrun färg. 

Serveras med hallonsås och vispad grädde.