Ripor i gräddsås

 

2 ripor
smör
3 dl vatten
2 dl mjölk
1½ tsk salt
4-6 grovstötta enbär
1 msk majsena
1 msk vatten
1-2 dl crème fraiche
1-2 skivor mesost
1-2 msk rönnbärsgelé
salt och peppar

Rensa riporna. Ta vara på lever, hjärta och inkråm. Bryn riporna i smör, bryn även innanmätet. Häll på mjölk och vatten. Tillsätt salt, krossade enbär och låt riporna puttra under lock i 30-40 minuter. Ta sedan upp dem och dem varma. Sila av och koka in buljongen och red den med majsena utrört i kallt vatten. Tillsätt crème fraiche, ost, rönnbärsgelé och låt såsen småputtra i 4-5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Dela riporna i två delar och servera dem tillsammans med såsen, grönsaker, kokt potatis och rårörda lingon eller gelé. Till ripa rekommenderar vi ett bourgognevin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".