Limmaredsschnitzel på vildsvin

fläskytterfilé med citron och anjovissmör

27 maj 2010

4 port

4 tunna skivor ytterfilé eller innanlår cirka 150 g
½ dl vetemjöl
1½ tsk salt
1 tsk nymald vitpeppar
2 ägg
2 msk vatten
1½ dl ströbröd
4 msk kapris
2 msk smör och 2 msk rapsolja till stekning

Citron och anjovissmör:
100 g mjukt smör
4 små anjovisfileér
3 msk färskpressad citronsaft
1½ msk finhackad persilja
salt

Så här gör du:
Platta ut köttskivorna i en plastpåse med en biffplattare eller en tjockbottnad kastrull. Blanda vetemjöl med kryddorna på en tallrik. Vispa ägget med vattnet och häll det i en djup tallrik. Mät upp ströbrödet på en tallrik för sig. Vänd köttskivorna i vetemjöl, doppa skivorna i äggvispet och vänd dem slutligen i ströbrödet. Låt skivorna ligga framme och torka lite medan du gör smöret.

Finhacka anjovisfileérna. Blanda anjovis, citronsaft och persilja i smöret. Blanda väl och smaka av med lite salt. Ta en bit smörpapper och lägg smöret i mitten, rulla ihop till en rulle. Lägg smörrullen i kylen en stund före servering.

Värm stekpanna. Lägg i smöret och låt det bli gyllenbrunt. Häll ner rapsoljan. Lägg i schnitzeln och stek sakta i tills den får en gyllenbrun färg, cirka tre minuter på varje sida. Pannan får inte vara för het. Skiva upp smöret och lägg det på schnitzlarna.

Strö sedan över kaprisen. Servera med stekt potatis och gröna ärtor.