Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Michael Dohrner

Publicerat onsdag 3 mars 2004 kl 11.07

Halltorps Gästgiveri, bidrar med lite Sportlovsmat.

Sherryspetsad Minestronesoppa med vitlökskrutonger

4 port

Minestronesoppa:
50 g torkade vita bönor
1 msk olivolja
40 g gul lök (hackad)
50 g selleri (hackad)
½ vitlök (riven)
40 g zuchinni (i ½ cm tjocka bitar)
40 g gröna bönor (1cm tjocka bitar)
50 g vitkål (grovt strimlad)
40 g morötter (hackade)
grönsaksbuljong
1 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
ca 50 g pasta (typ makaroner - färdigkokta)
hackade örter (typ basilika, persilja, oregano)
parmesan att smaka av med
1 msk torr sherry

Blötlägg de torkade vita bönorna övernatten. Täck bönorna med vatten och koka sakta tills de är mjuka. Fräs lök i oljan. Tillsätt vitlök, selleri, morötter och låt fräs någon minut till. Tillsätt övriga grönsaker, sedan tomatpurén, krossade tomater och slutligen buljongen. Täck och låt sjuda i 1-1½ timme (obs. tillsätt vatten vid behov). Blanda ner de hackade örterna, de avhällda bönorna samt den färdigkokta pastan. Smaka av med salt, svartpeppar samt sherry. Kyl ned eller låt sjuda någon minut till och servera med riven parmesan.

Vitlökskrutonger:

½ baguette (skall bli ca 8, 1 cm tjocka skivor)
1 klyfta vitlök
1 msk smör eller olivolja
salt och peppar

Värm ugnen till 120º. Skär baguetten i 1 cm tjocka skivor. Smält smöret el. olivoljan i medelvarm panna. Tillsätt den krossade vitlöken och fräs några sekunder. Stek brödskivorna tills de är gyllengula, salta och peppra. Torka skivorna på bakplåtspapper i ugn tills de är knapriga och förvara i lufttät burk.

Mjuka tunnbrödsrullar fylld med philadelphiacrème, ugnsrostad paprika och rökt lax

4 port

Philadelphiacrème:
4 msk Philadelphia
2 msk crème fraiche
1 tsk citronsaft
några droppar tabasco
salt, vitpeppar
hackad gräslök

Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Ugnsrostad paprika:
2 medelstora paprikor
1-2 msk olivolja

Värm ugnen till 250° på grillen (stark övervärme). Dela paprika på hälften, skär bort kärnorna samt skaftet. Platta till med skinnsidan uppåt, pensla med olivolja och rosta längst upp i ugnen tills paprikan är svart. Lägg i skål, täck med plastfilm och kyl. Efter ca 10-15 minuter kan man lossa det svartbrända skinnet ifrån paprikan. Skär ned i lagom stora skivor. Fördela philadelphiamassan mellan 4 tunnbrödsskivor och bred ut jämnt. Strö över paprikan och lägg ut den färdigskivade rökta laxen (ca 50g/portion). Rulla ihop tunnbrödet och plasta sedan in i plastfilm.

Tomat- och champinjonsallad med valnötter, cheddar och balsamvinegrette

4 port

4 medelstora tomater
150 g champinjoner
½ gurka
50 g valnötskärnor
100 g hård cheddar
½ rödlök
¼ klyfta vitlök
1 msk honung
1 msk apelsinjuice
½ msk dijonsenap
3 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk rapsolja
salt och grovkrossad svartpeppar
1msk hackad persilja

Tomatsallad: Dela tomaten på 4 klyftor och skär bort kärnorna samt roten, dela på längden igen. Borsta av ev. smuts på champinjonerna och dela i 4 klyftor. Dela gurkan på mitten, gröp ur kärnhuset och skär ned gurkan i ½ cm tjocka halvmånar. Grovhacka valnötskärnorna, och skär ned cheddarn i ½ cm tjocka fyrkanter. Finhacka rödlöken.

Balsamvinegrette: Vispa ihop honung, apelsinjuice, balsamvinäger och senapen. Häll sakta ner oljan i en jämn stråle under vispning. Pressa i vitlöken och tillsätt salt, peppar och persiljan. Låt stå över natten.

Färsk fruktsallad i glöggelé

4port

ca 4 dl färsk frukt i ½ cm tjocka bitar
t.ex. apelsinklyftor, ananas, äpple,
banan, mango, vindruvor
150 g socker
½ dl vatten
1 tsk citronsaft
1 dl alkoholfri glögg
½ dl apelsinjuice
2 gelatinblad (restaurangstorlek)
4 plastmuggar (som rymmer minst 2½ dl)

Blöttlägg gelatin bladen i kallt vatten. Koka ihop socker, vatten och citronsaft till sockerlagen. Tillsätt apelsinjuice och glöggen och koka upp. Krama ur och tillsätt gelatinbladen. Låt svalna. Fördela frukten mellan 4 muggar. När vätskan har nått rumstemperatur, häll den över frukten och låt stelna i kylskåp över natten. Servera ev. med vispad grädde.

Konjaksspetsad varm tranbärsdryck

2 x163 ml burk tranbärsjuice
3 msk socker
¼ kanelstång
1 stjärnanis
2 nejlikor (hela)
rasp av ½ apelsin
½ tsk malen ingefära
konjak efter behov

Koka ihop alla ingredienser förutom konjak. Sila vätskan i muggar. Spetsa den varma drycken med konjak.

Blåbärsmuffins

ca 12-15 muffins

225 g osaltat smör
225 g socker
2 ägg
300 g mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
100 g blåbär
300 g gräddfil

Värm ugnen till 180º. Vispa ihop det rumstempererade smöret och socker tills det blir vitt och fluffigt. Sikta ihop de torra ingredienserna. Vispa ihop gräddfil och ägg. V änd ner de torra ingredienserna och gräddfilsblandningen i omgångar. Vänd ner blåbären (låt hänga innan så att överflödig vätska rinner av). Fördela jämnt mellan smörjda formar. Baka i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter tills de är gyllenbruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".