Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Markus Aujalay

Markus Aujalay - Årets kock 2004

Gästkock i Meny mars 2004

Räkcocktail med äpple, gurka, dill och pepparrot

4 port
500g räkor med skal, skalade
1 bit gurka, skalad
1 äpple, granny smith
1 kvist dill
2 dl crème fraiche
1 bit pepparrot
1 citron
salt och peppar

Dela gurkan på längden 2 gånger så du får 4 stavar. Skär bort kärnhuset och spara till pepparrotssåsen. Skär gurka och äpple i tärningar och blanda med räkor, dill och smaka av med salt och peppar. Mixa gurkrester med crème fraiche och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg i den finrivna pepparroten, låt stå ca 10 minuter. Sila av och servera med räksalladen.

Stekta pilgrimsmusslor med citron, korngryn, koriander och grönärtssås

12 pilgrimsmusslor
1 citron
2 dl kokta, tvättade hela korngryn
3-4 kvistar färsk koriander
300g frysta gröna ärtor
1 schalottenlök
3-4 dl hönsbuljong
1 dl grädde
salt och peppar

Finhacka löken och sautera lätt. Häll på ärtorna och hönsbuljongen. Låt koka upp och tillsätt grädden. Låt koka 1-2 minuter och mixa slät i mixer. Sila och smaka av med salt, peppar och lite socker. Skala citronen med kniv och skär ut filéer av citronen. Skär ner i mindre bitar och blanda med korngryn, hackad koriander och smaka av med salt och peppar. Stek pilgrimsmusslorna ca 1 minut på varje sida. Servera med korngryn och grönärtssås.

Färsbiffar med fetaost och oliver, rostade rotfrukter och tomatsallad, myntayoghurt

400g blandfärs
1 ägg
1 litet pkt fetaost
2 msk hackade svarta oliver
4 medelstora potatisar
4 palsternackor
4 morötter
4-6 plommontomater
1 rödlök
2 dl matlagningsyoghurt
1 knippe färsk mynta
salt och peppar
olivolja
rödvinsvinäger

Skala och skär rotfrukter och potatis i stavar. Rosta i ugn på 200º ca 20- 25 minuter. Blanda färs med ägg, oliver och fetaosten. Smaka av med salt och peppar. Stek i olja och smör. Skala och skär rödlöken i halvmånar. Marinera i olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar ca 10 minuter. Skär ner tomaterna och blanda med rödlöken. Hacka myntan och blanda med yoghurt och smaka av med salt och peppar.

Basilikatortellini i tomatbuljong

1 pkt wontonpasta
200 g färskost
1 kruka basilika
1 dl riven parmesanost
1 burk hela tomater
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 bit stjälkselleri
2 dl vitt vin
1 kvist timjan
1 lagerblad
salt, peppar och socker

Skala och hacka lök och vitlök. Sautera i olivolja tillsammans med den nedskurna stjälksellerin. Häll på vitt vin och låt koka upp. Tillsätt tomater, timjan och lagerblad. Låt koka ca 20 minuter. Sila av och smaka av med salt, peppar och lite socker. Mixa färskost med basilika och parmesanost och smaka av med salt och peppar. Lägg ut wontonpastan och lägg lite av basilikaosten på varje pastaplatta. Vik ihop till tortellini och koka i saltat vatten ca 1-2 minuter. Servera genast med tomatbuljongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".