Toves kokbok: Hallonglass med havreflan

I Meny vecka 9 2004,
Tove Aronsson, Åkrahällskolan Nybro

Hallonglass med havreflan

Hallonglass:
4 portioner, ca 5 min
250 g djupfrysta hallon
1½ dl strösocker
2 dl grädde
1 dl mjölk
eller 3 dl yoghurt

Mixa ingredienserna i en mixer tills det blir en slät, mixa inte mer än nödvändigt. Serveras direkt gärna med ett havreflan.

Havreflarn:

ca 30 st, ca 15-20 min
75 g margarin eller smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk mjölk
2 msk sirap
¼ bakpulver

Sätt ugnen på 200º , varmluft 175°. Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Blanda vetemjölet och bakpulver, innan du blandar det i kastrullen. Tillsätt sedan alla ingredienserna, låt smeten bubbla upp och rör det till en smidig smet. Klicka sedan ut smeten på bakplåtspapper, tänk på att flarnen flyter ut. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt flarnen svalna och lossa dem från plåten. Vill du forma flarnen så låt dem bara svalna någon halv minut innan du formar dem runt t.ex. en kavel eller varför inte i en kopp. Kom ihåg om du ska forma flarnen att det går fort när de kallnar och att när de är kallna så är de sköra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".