Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fänkålsfonduta på chèvre

Publicerat torsdag 4 mars 2004 kl 14.23

Karin Franssons recept vecka 10, 2004

4–6 port

2 msk färskost eller annan krämig ost
150 g getost
2 dl grädde
1–2 vitlöksklyftor, pressade
vitpeppar
ev. salt

Till fänkålsfonduta:
2 stånd fänkål
1 sats ostsås (se ovan)

Ostsåsen går utmärkt att göra även på fårost, eller blanda get- och fårost. Den krämiga osten är med för att göra fondutan just – krämigare.

Smula ner all ost i grädden och låt den smälta på svag värme med vitlöken. Smaka av med vitpeppar och möjligen lite salt, beroende på hur salt osten är. Till fänkålsfondutan skivas fänkålen tunt. Koka den mjuk i lite, lite lättsaltat vatten. Fänkål ska vara genomkokt, glöm ”al adente’’ här! Lägg fänkålen på ett smort ugnssäkert fat och skeda såsen över. Sätt in i ugnen på 225° med grillslingan på och gratinera tills det blivit en fin färg. Använd även fänkålsblasten! Finklipp den och bottna fomen med god, anisdoftande fänkålsblast. Passar bra till lamm, fläskkött eller lax eller ät den som vegetarisk rätt med nykokt potatis eller pasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".