Varm fänkålssallad med saffran och tomat

Karin Franssons recept vecka 10, 2004

1 stor fänkål
1 gul lök
1 röd paprika
2 skållade och skalade tomater i grövre bitar
3 skalade vitlöksklyftor
½ dl vittvin
2 msk vitvinsvinäger
½ kuvert saffran
salt och peppar
½–1 tsk honung
1 krm stött rosmarin eller gärna ½ msk hackad färsk
svarta oliver
½-1 dl god olivolja

Putsa fänkålen, skär bort rotstocken och skär den sedan i halva skivor. Spara den gröna fänkålsdillen. Skala löken och skär den och paprikan i grövre bitar. Värm lite olivolja i en rymlig gryta, fräs först lök, paprika och fänkål däri, låt det bräsera i ca 3 minuter. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor och tillsätt dem, rosmarin och saffran. Rör om och tillsätt det vita vinet, vinägern och tomaterna. Låt det puttra vidare i ca 2 minuter. Salta, peppra och ringla ner honungen, avsluta med olivoljan. Smaka av och lägg i oliverna. Dra av och servera salladen varm eller avsvalnad och överströdd med hackad fänkålsdill och rostade pinjenötter. Salladen passar bra på en buffé eller till en grillad lammkotlett, kyckling eller fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".