Friterad potatis

I Meny vecka 11 2004

Pommes frites
4 port
800 g fast potatis, 8-10 st
ca 1 l rapsolja
1 tsk salt

Skala och skölj potatisarna. Skär dem i jämna stavar, ca 5 cm långa och 1 cm tjocka, med vass kniv eller i matberedare med pommes fritesskiva. Skölj potatisstavarna i kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt på hushållspapper. Hetta upp oljan till 180º i en stor frityrgryta eller gjutjärnsgryta. Lägg ner potatisstavarna i omgångar i den heta oljan och låt dem bli mjuka utan att få färg. Ta upp dem och låt dem rinna av. Före serveringen friteras potatisen på nytt tills den blir guldgul och frasig. Låt den rinna av väl. Salta. Servera pommes frites till olika stekta eller grillade kött- och kycklingrätter.

Tips: Värm oljan till högre temperatur, ca 190º, till den andra friteringen, då får pommes friten färg snabbare.

Friterade potatisklyftor

Som omväxling till den traditionella pommes friten kan man fritera potatis skuren i tunna klyftor, gärna med skalet kvar.

Chips

Tvätta potatisarna väl (skalet ska vara kvar) och skiva dem mycket tunt. Spola av skivorna med kallt vatten och låt dem torka på en handduk. Lägg ner skivorna i het (180º) olja 3-5 minuter tills de får gyllengul färg. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Sätt chipsen i potatismoset.

Bonniers kokbok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".