Nässelsoppa och nässeltoast

I Meny vecka 11 2004

Nässelsoppa
14 port
2 l små nässlor eller
toppskott av nässlor
1½ l vatten
2 msk rumsvarmt smör
3 msk vetemjöl
2 tärningar hönsbuljong eller grönsaksbuljong
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev. ½ dl matlagningsgrädde
eller vispgrädde

Till servering:
½ dl finskuren gräslök
ägghalvor
eller skivade rädisor

Lägg nässlorna i en rymlig bunke fylld med kallt vatten. Vispa runt med handen så att de sköljs väl. Ta bort eventuella grova stjälkar. Lyft upp nässlorna och lägg dem i en kastrull. Slå på 1½ l vatten och koka nässlorna under lock i 15 minuter. Sila av spadet och ställ det åt sidan. Häll gärna nässlorna i ett durkslag och spola hastigt igenom dem med kallt vatten (ett knep för att ge den färdiga soppan mer färg). ”Krama ur” nässlorna. Hacka dem grovt med kniv men lämna gärna några små nässlor hela. Knåda ihop en ”kula” av rumsvarmt smör och mjöl i en kopp. Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna och låt dem smälta. Lägg också i den hopknådade smörmjölkulan. Låt denna smälta under omrörning. Koka i 4-5 minuter. Lägg i nässlorna och kanske en gräddskvätt. Smaka av försiktigt med salt och peppar. Servera soppan överströdd med finskuren gräslök. Gärna dessutom på ett klassiskt vis med ägghalvor. Ett annat förslag är att lägga tunt skivade rädisor i den färdiga soppan.

Nässeltoast
4 port
ca 1 l små nässlor (ca 200 g)
1 msk smör
1 dl mellangrädde
eller vispgrädde
1-2 krm salt
½ krm nymald vitpeppar
4 skivor vitt formbröd

Skölj nässlorna väl. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll bort kokspadet och låt nässlorna rinna av. Lägg tillbaka nässlorna i kastrullen och fräs dem i smör några minuter. Späd med grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Rosta brödskivorna och täck dem med de varma nässlorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".