Edward Blom 5 augusti 2010

Ostron

Ostronen öppnas genom att sticka in spetsen av en ostronkniv (alt. Annan liten bastant kniv) i den slutna men ändå markerade öppningen på "spetsen" av ostronet. Man vickar kniven fram och tillbaka, och upp och ned, samtidigt som man pressar den inåt. När ostronet väl öppnat sig för man kniven i skåran åt båda hållen. Slutligen när man har ostronet helt öppet så kan man med fördel skära loss den geleiga ostronkroppen från sin muskel.

Serveras förslagsvis öppna på en isbädd. Gärna klyftor av citron att pressa över varje ostron precis innan man äter det, alternativt något som vi valde att göra är en vinägrett att hälla lite av på varje ostron innan det äts upp. Vinägrett gjordes på 1 fint hackad schalottenlök, 5 msk
vinäger (man brukar använda rödvinsvinäger), 1 msk citron, lite salt och peppar.

Till ostronen serverade vi även svensk löjrom.

Dryckestips: Vi drack Bollinger Special Cuv Brut 7418. Alkoholfritt: Källvatten med rosenblad.

Anm. Av tradition serveras ostron i jämna dussin, eller åtminstone halvdussin.