Gunnar Malm

Gunnar Malm

Menys gästkock mars 2004

Kräftmarinerad kolja med kräftsmörsås
4 port
ca 600 g koljarygg, 150 g p/p koljarygg
1 dl vitt vin
3 hg smör
1 msk tomatpuré
½ l kräftspad, skrovet efter fisken och lite spad från kräftkoket
½ schalottenlök, finhackad 

Lägg koljafilén i 2½ dl kräftspad minst 2 timmar, före tillagning. Reducera resten, 2½ dl av kräftspadet, till hälften ihop med löken och det vita vinet. Tillsätt tomatpurén. Låt svalna till ca 50º. Vispa kraftigt (eller använd stavmix) i det rumstempererade smöret. Håll värmen på såsen på ca 45-50° annars spricker den. Pochera försiktigt koljan i fiskspadet ca 5 minuter, låt vila i 2 minuter innan servering. Servera med t.ex. kokt klyftpotatis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".