Gränslöst gott från Bosnien

I Meny vecka 12 2004

Filodegspaj
Filodeg:
3 dl mjöl
en skvätt kallt vatten
en nypa salt

Färdig filodeg finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker, men Mira gör sin deg själv. Utkavlingen kräver lite fingerfärdighet men det går med lite träning. Knåda ihop ingredienserna till en smidig deg (ungefär samma konsistens som en bulldeg). Forma till en boll, plasta in och låt vila en halvtimme i kylen (i våt duk håller sig degen i två dagar). Om du använder färdiga filodegsplattor: Låt dem gärna fuktas en stund under en våt duk före utkavlingen. Kavla ut till stora tunna plattor.  

Fyllning:
300 gram hackad mangold eller spenat
1 dl keso
1 dl fetaost
50 g vanlig ost, riven
1 dl polenta (majsmjöl)
3 ägg
salt (försiktigt, fetaosten är ganska salt)
peppar

Fyllningen går också att använda till vanlig pajdeg. Kavla ut plattor, bred på fyllningen och lägg en smördegsplatta över. Skär försiktigt ut lagom stora fyrkanter och tryck ihop i kanterna så att fyllningen inte rinner ut. Grädda i ugnen på 180º.

Om du använder Miras filodeg: Kavla ut degen till tunna plattor. Dra sedan ut den med fingrarna i luften, så att den blir lövtunn (ungefär som pizzabagarna formar pizzadeg). Låt degen torka en stund på en duk, ca 15 minuter på vintern, 5 minuter på sommaren. Lägg tre eller fyra plattor över varandra på en plåt (pensla med smör eller olja mellan varje skikt). Bred fyllningen över och lägg på ytterligare 3-4 filodegsplattor med smör/olja emellan. Pensla smält smör på översta lagret och grädda i ugn, 180º i 30 minuter. Skär upp i bitar direkt.

Mira Zubtsévitj från Bosnien

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".