Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kalkonvariationer: Kalkon- och ostsufflé

Publicerat torsdag 18 mars 2004 kl 12.52

Karin Franssons recept vecka 12, 2004

500 g kalkonfärs
4 msk färska brödsmulor
1-2 dl gräddmjölk
150 g kesella, mager
100 g fint riven prästost
4 äggulor + 4 äggvitor
4 msk hackade örter som persilja, dill, basilika, dragon, gräslök
salt och peppar + lite riven muskotnöt 

Blötlägg brödsmulorna i gräddmjölken i ca 10-15 minuter. Blanda kalkonfärsen med de blötlagda brödsmulorna, salt peppar och muskotnöt. Rör kesellan smidig med äggulorna, rör ner den rivna osten och de hackade örterna. Blanda ihop med kalkonfärsen. Det ska vara en ganska lös smet. Vispa äggvitorna hårt med en nypa salt och blanda ner i smeten med varsam hand. Tag fram 6 suffléformar och smörj dem väl.

Fyll i kalkonsmeten, men bara till 2/3 delar. Häll lite varmt vatten i en ugnssäker form och placera formarna däri. Sätt in i ugnen på 200° i ca 15 minuter, sänk värmen till 175° och grädda vidare i ca 20 minuter till. När den börjar stiga är det klokt att kolla temperaturen med en stektermometer, det ska vara ca 63-65°. Tag ut suffléerna och servera dem genast med nässelspenaten och potatispuré eller pasta. Tillaga gärna färsen i matberedare, men den vispade äggvitan måste röras ner för hand. Suffléerna går att förbereda och värma i vattenbad, men då blir de kanske inte riktigt lika luftiga, fast mycket goda ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".