Kalkonvariationer: Ossobuco på kalkonlår

Karin Franssons recept vecka 12, 2004

4 kalkonlår i tjocka skivor
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
1 morot
5 dl vitt vin (torrt)
2-3 msk passerade tomater
3 skållade tärnade tomater
2 msk flytande kalvfond
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 tsk hackad timjan
salt och peppar
1-2 msk vetemjöl
2 lagerblad
olivolja + lite smör

Gremolata:
5 skalade, finhackade vitlöksklyftor
2 msk fint rivet citronskal
2 krukor persilja, hackad
2 msk smör 

Blanda vetemjölet med hackad timjan, salt och peppar. Vänd kalkonskivorna i blandningen och bryn dem runt om i olivolja, lägg dem i en rymlig gryta. Skala och tärna löken, moroten och bleksellerin. Bryn hacket tillsammans med rosmarin i lite smör, rör ner de passerade tomaterna samt tomathacket och flytta över till köttet. Lägg ner lagerbladen och häll på vinet och den flytande fonden. Koka upp, lägg på locket och sänk värmen. Låt småputtra i ca 40 minuter, eller tills köttet känns helt mört. Ev. kan det behövas lite mera vätska, tag då lite vatten eller vin och späd på. Smaka av grytan ordentligt med salt och  peppar samt ev. lite socker. Fräs gremolatablandningen i smör och olivolja 1 minut och fördela över den färdiga Ossobucon. Servera med pasta eller ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".