Gränslöst gott från Irak

Mtabag och Bamje
- Juldoftande irakisk maträtt

Mtabag:

kycklingbitar
buljong
1 hel kanelstång
2 hela kardemummor (bollar med frön)

Koka kycklingbitarna i buljong med kryddorna tills köttet är genomkokt. Kycklingen friteras strax före servering.

Kikärtsgryta:

½ dl olivolja
3 gula lökar
½ dl mandel
½ dl russin
½ dl kikärtor, på burk
kanel
kardemumma
svartpeppar
salt

Skålla mandeln (koka upp vatten, lägg i mandeln en kort stund och tryck ut mandlarna ur skalet). Halvera mandlarna och rosta i torr stekpanna. Dela löken i två delar och skär i lövtunna strimlor (som båtar). Tillsätt kryddor och russin och låt fräsa med en stund. Blanda i kikärtorna och mandeln.

Ris- och spagettiblandning:

5 msk olja
ca ½ msk dl supertunn spagetti
ca 4 dl ris
kardemumma
kanel
saffran
salt

Bryt supertunn spagetti i små bitar. Fräs den okokt i 5 matskedar olja tillsammans med kryddorna. Tillsätt ca 4 dl (okokt) ris och låt fräsa med en stund. Häll på kokande vatten, lite i taget och låt koka tills riset är mjukt (det tar ca 15 minuter). Salta.

Servering:

I Irak serveras denna rätt som en ”tårta”. Använd en tårtform, lägg kycklingbitarna i botten. Täck med kikärtsgrytan och sedan ris- och spagettiblandningen. Lägg ett mjukt runt tunnbröd över och tryck ordentligt så att allt pressas ihop. Vänd formen över ett stort fat. Ta bort formen och du har en vacker kycklingtårta.

I Irak serveras rätten med inlagda grönsaker och frukt, till exempel citron, blomkål och kål. Inläggningen är mycket hållbar, den klarar sig i kylen upp till två år.

Inläggning:

Koka upp 1 liter vatten med 3 msk salt, lägg i ½ tsk gurkmeja och häll lösningen i en ren burk. Låt stå i två dagar. Häll av spadet och låt grönsakerna torka i en timme. Häll på en lösning av hälften äppelcidervinäger och hälften vatten. Efter två dagar är grönsakerna färdiga att äta.

Bamje:

I Irak äter man den här rätten med grönsaken okra, men det går bra att använda grön squash eller aubergine istället.

250 g okra (eller aubergine eller squash)
2 msk olja
1 dl vatten
1 burk krossad tomat
1 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök

Blanda olja, krossad tomat, vatten och tomatpuré i en kastrull och låt sjuda i ca 10 minuter. Blanda i vitlöken (hackad), häll över okran och baka i ugn i 150º, ca 30 minuter.

Systrarna Sheda och Qautar Hashimi, Ludvika

I Meny vecka 14 2004

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".