Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karins Våfflor

I Meny vecka 13 2004

Grundrecept Våffelsmet:

4 port

125 g smör eller margarin
2 dl gräddmjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert gyllen-gula. Lägg dem på brödgaller.

Örtvåfflor:

1 dl hackade färska örter som dill, gräslök, basilika, dragon
75 g margarin eller smör
2 ägg
7 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i det smälta smöret, örterna, salt och vitlöken. Låt stå och svälla en liten stund. Hetta upp våffeljärnet och smörj in det. Grädda våfflorna guldgula. Lägg dem på ett brödgaller, då håller de sig knapriga! Servera våfflorna nygräddade till gravad eller rökt lax och gärna en crème fraichesås eller kesellasås till, smaksatt med pepparrot eller senap och honung. Eller servera dem skurna i hjärtan och toppade med typ gräddfil och rom, böcklingröra eller räkor.

Frasvåfflor:

3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
3 dl vispgrädde
3 msk smält smör

Blanda ihop vetemjölet och det kalla vattnet till en jämn smet. Vispa grädden hårt och rör ner i smeten. Rör slutligen ner det smälta smöret. Grädda våfflorna gyllengula på smörpenslat järn.

Ädelostvåfflor:

100 g smör rumsvarmt
4 ägg
200 g ädelost
6 dl vetemjöl
5 dl mjölk
ev. 1 dl hackade färska örter som basilika, bladpersilja, timjan
salt + nymalen svartpeppar
smör eller olja till stekning

Vispa smör och ägg skummigt. Smula ner osten och vispa vidare tills det blivit en homogen smet. Sikta över vetemjölet och rör ner det tillsammans med mjölken. Rör slutligen ner de hackade örterna, salt och peppar. Låt smeten stå och svälla en liten stund. Grädda våfflorna gyllengula. Servera våfflorna tillsammans med en god blad- eller tomatsallad. 

Champagnevåfflor:

100 g smör, rumsvarmt
125 g strösocker
½ vaniljstång (skrapet)
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl champagne
fint rivet skal från ½ citron eller apelsin

Vispa socker, smör och vaniljskrapet skummigt. Tillsätt äggen ett i taget, samt mjölet och bakpulvret. Rör undan för undan ner champagnen, smeten ska vara tjockflytande. Ev. behövs det lite mera champagne. Smaksätt smeten med det rivna citrusskalet. Låt smeten svälla en liten stund. Pensla våffeljärnet med smält smör och grädda våfflorna gyllengula. De här våfflorna är goda tillsammans med fruktkompott t.ex. rabarber och vispad grädde. 

Potatisvåfflor med fetaost:

300 g potatis mjölig sort
en nypa salt + nymalen vitpeppar
3 äggulor + 1 helt ägg
6 msk grädde
4 msk riven fetaost
3 msk mannagryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk hackad mejram, timjan eller dill
1-2 rivna vitlöksklyftor
3 äggvitor
smält smör till gräddningen

Skala och koka potatisen, häll av vattnet och låt dem ånga av en stund. Pressa potatisen igenom en potatispress. Rör ner 3 äggulor och 1 helt ägg, grädde, mannagryn, vetemjöl, bakpulver, örterna och vitlöken i potatisen. Salta, peppra och rör slutligen i den rivna fetaosten. Blanda ihop till en smet. Rör inte för länge, då blir smeten seg! Låt smeten vila i ca 10-15 minuter, så att mannagrynen sväller ut. Vispa 3 äggvitor med en nypa salt till skum och vänd ner det i smeten med varsam hand. Grädda våfflorna på smörpenslat järn. Servera våfflorna som tillbehör till kött eller kyckling eller som de är med en god sallad eller tsatsiki.

Chokladvåfflor:

100 g vetemjöl
2 msk kakao
3 äggulor
2 dl grädde
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från ½ apelsin
30 g smält smör
3 ägg
50 g strösocker, gärna hälften rårörsocker typ muscovadosocker

Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål. Rör ner äggulor, grädde, kryddorna, apelsinskalet och det smälta smöret. Rör till en smidig smet och låt svälla i ca 10 minuter. Vispa äggvitorna med en nypa salt halvtjockt, tillsätt sockret och vispa vidare tills det liknar en mjuk maräng. Vispa först ner 1/3 del av äggvitan och lyft sedan ner resten med varsam hand. Pensla våffeljärnet med smält smör och grädda våfflorna, men se upp att det inte blir för varmt (då choklad bränner fort)!

Här passar det att servera med körsbär, björnbär eller marinerade apelsiner och vaniljglass eller vispad vaniljgrädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".