Moderna Museet, Stockholm - Italienska strömmingar

I Meny vecka 14 2004

1 vitlöksklyfta, finhackad
½ röd chili, finhackad
1 dl olivolja
300 g färska små strömmingsflundror
2 dl vitvinsvinäger
salt
1 msk finhackad bladpersilja

Lägg vitlöken och chilin i olivoljan. Drag skinnet av strömmingen genom att pilla in tummen upptill mellan filéerna. Varva de skinnfria strömmingsfiléerna med vinäger i en form. Täck över med plast och ställ kallt i ca 6 timmar tills strömmingen har ”vitnat”. Slå av vinägern och låt strömmingen rinna av. Skölj ur formen och varva strömmingen, salta lätt på varje lager, varva med vitlöksoljan och hackad persilja. Rensa under tiden strömmingarna och ta bort huvudet, lägg de platta med skinnsidan ned i en form (ej metall). Rör ihop citronjuicen, persiljan och smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över strömmingarna och låt stå i ett par timmar innan de serveras.

Per och Sofia Gustafson, Maria Söderström Moderna Museet, Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".