Moderna Museet, Stockholm - Laxpate

I Meny vecka 14 2004

300 g putsad och skinnfri lax
3 dl grädde ( ev. koka saffran med grädden och kyl ned)
2 tsk salt
vitpeppar från kvarn
smaksättning, eller andra goda saker som
gräslök, bitar av fisk

Kyl mixerskålen och kniven, skär laxen i små bitar och kyl även den. Mixa först laxen med salt i intervaller. När den är finfördelad slå i grädden i en jämn stråle. Mixa ej för länge så att lax färsen blir varm. Smaksätt med vitpeppar och eventuellt andra goda kryddor. Vänd ned gräslök och bitar av fisk. Skölj en limpform i kallt vatten och täck den med plastfilm. Klicka i laxfärsen och vik över plastfilmen. Baka i 150 º vattenbad i ca 40 minuter. Låt svalna och skär i skivor, servera med en späd sallad. Den är även god att äta varm med nykokt färskpotatis och vitvinssås.

Per och Sofia Gustafson, Maria Söderström Moderna Museet, Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".