Klassisk lammstek

Meny v 14, 2004

6-8 port

2½ kg lammstek med ben eller 1½ kg benfri
1 msk färska blad av timjan
eller rosmarin eller ½ msk torkad
1½ tsk salt
3 krm nymald vitpeppar
eller svartpeppar
1-2 msk olivolja
ev. 2-3 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 175º. Putsa bort en del fett och stämplarna från steken. Blanda örter, salt och peppar med olivolja och gnid in steken med blandningen. Lägg steken i en långpanna täckt med aluminiumfolie och sätt in en köttermometer i den tjockaste delen. Termometerns spets får inte komma för nära benet. Sätt in steken på galler lite under mitten i ugnen. Beräkna ca 35 minuter per kilo kött. När termometern visar 62º är köttet rosa och saftigt. Vid 70º är det genomstekt. Ta ut lammsteken ur ugnen och svep in den i aluminiumfolie. Låt den vila ca 20 minuter innan den skärs upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista