Matfrågan vecka 14

Vem är författaren?

*********************

Du tycker väl om piggvar, eller hur? Frågade han Levin i samma ögonblick som vagnen stannade.
- Vad sade du? frågade Levin.
- Piggvar.
- Ja. Jag älskar piggvar.
Då Levin tillsammans med Stepan Arkadjevitj gick in på hotellet, kunde han inte undgå att lägga märke till ett visst uttryck i sin gode väns ansikte. Denne tog av sig sin rock och med hatten en smula på sned gick han in i matsalen. Där gav han befallningar åt en tatarsk uppassare i svart frack och med servett under armen. Han hälsade till höger och vänster på personer som han kände. Där, som överallt annars, möttes han av välvilliga leenden. Han gick fram till byffén och tog en snaps.

Kassörskan, en friserad och sminkad fransyska, som var översållad med band och spetsar, drog genast hans uppmärksamhet till sig.
Han sade något till henne, som kom henne att brista ut i skratt. Vad beträffar Levin, så kände han endast äckel för denna kvinna som tycktes honom vara sammansatt av puder och löshår. Han avlägsnade sig från byffén med avsmak. Hans själ var fylld av tanken på Kitty och i hans ögon lyste triumf och lycka.
- Denna vägen, ers nåd! Här kan herrarna sitta ostörda, sade den gamle tataren och bugade sig så att rockskörten spretade åt var sitt håll.
- Var så god , ers nåd, sade han till Levin med samma vördnad, eftersom denne var Stepan Arkadjevitjs vän. Blixtsnabbt bredde han ut en bländande vit duk på det runda bordet, som redan förut var försett med en duk. Det stod under en kandelaber av brons. Därpå satte han fram två sammetsstolar. Med servetten i den ena handen och matsedeln i den andra blev han sedan stående framför Stepan Arkadjevitj för att invänta dennes order.
- Om ers nåd skulle vilja ha ett enskilt rum, så blir det ett ledigt om några
ögonblick. Furst Golitsyn med dam håller just på att bryta upp. Vi har just fått in färska ostron.
Stepan Arkadjevitj blev fundersam.
- Om vi skulle ändra våra planer, Levin, sade han och såg på matsedeln.
hans ansikte uttryckte stor tveksamhet.
- Är ostron bra?
- Det är ostron från Flensburg, ers nåd. Det finns inga från Ostende.
- Vad säger du om saken? Om vi skulle börja med ostron och ändra matsedeln helt och hållet?
- Det gör mig detsamma. Jag tycker bäst om kålsoppa och gröt, men det serveras ju inte här.
- Gröt à la russe, om ni så önskar, sade tataren och böjde sig ned mot Levin som en barnsköterska mot ett barn.
- Skämt åsido, är jag belåten med vad du än väljer. Jag har åkt skridskor, och jag är hungrig som en varg. Men då han såg att Oblonskij såg missnöjd ut, tillade han: Men du får inte tro att jag inte uppskattar din matsedel. Jag tycker om en god middag.
- Det skulle fattas annat. Vad man än må säga, är det en av de främsta njutningarna här i livet, sade Stepan Arkadjevitj. Ge oss alltså två, nej, det blir för litet, tre dussin ostron och grönsakssoppa.

*******************************

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 7 april.
Adressen är meny@sr.se . Skriv ”tävling” i ämnesrutan.


Rätt svar på förra veckans fråga: Maria Wine

Vinnare:

Ulf Kjellin, Blidö
Ulla Ericson, Åby
Inger Eliasson, Växjö
Lilian Svensson, Lidköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".