Matfrågan vecka: v15

Vem är författaren?

TJ Simpsons rostbiff är märkvärdig.

Jag är inte mycket för mat, men inför Simpsons rostbiff ger jag mig. Det kan bero på det ytterligt magnifika sätt den serveras på.

Två män i höga vita mössor skjuter den enorma rullvagnen framför sig genom restaurangen. Den i tjänsten yngre – en lärling på kanske 50 år – räcker den äldre, en förskärarkonstens professor i 75-årsåldern, knivarna, vilka denne strängt betraktar under ynglingens tydliga bävan och oro, och sedan tillfrågas jag hur jag vill ha det. Även jag är vid det laget, liksom den femtioårige förskärarlärlingen, skrämd av professorns högtidlighet, men lyckas stamma fram några önskemål, och så ligger där rostbiff på tallriken, och männen rullar vidare.

Från andra sidan har då en gentleman i frack kommit med grönsakerna, följd av en tredje som med majestätiska rörelser torkar av en tennmugg med källarsvalt öl och sätter framför mig, varefter jag omedelbart ber honom återkomma med en sådan mugg till.

I alltsammans ingår en hel del illusionsmakeri från min sida.

Jag saknar den status som medlemskap i en klubb skänker. Men den som kan skapa sig lite illusioner, som kan låtsas lite granna, behöver inga av dessa nu så populära statussymboler. Man kan helt enkelt inbilla sig att man har dem.

Genom att sitta på Simpsons bland Times-prasslande herrar kan jag mycket väl få för mig att jag tillhör världens mest exklusiva klubb, och jordisk, fjärran från solsken och yra, mörk, med paneler och bruna skinnsoffor och väggarna överströdda av porträtt av statsmän, boxare, varietéartister, krigare, advokater, domare, akrobater, jonglörer och andra etablerade människor. I denna avskildhet sitter jag nedsjunken i en alltmer vårdslös ställning, hängivande mig åt klubbillusionen.

................................................................................

Rätt svar på förra veckans fråga: Leo Tolstoj

Vinnare:
Erik Berg, Hallstavik
Ewa Svensson, Tyringe
Margareta Alfrost, Öckerö
Ralf Boström, Värmdö


Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 14 april.
Adressen är meny@sr.se 
Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".