Estnisk kvarkkaka - Färskosttårta

I Meny vecka 17 2004

Till mördeg:

125 g smält smör
80 g (1 dl) socker
1 litet ägg
rivet citronskal
175 g (3½ dl) mjöl
1 struken tsk bakpulver

Blanda mjölet med bakpulver. Rör smält (avsvalnat) smör, socker och ägg poröst och arbeta in mjölet. Klä en rund kakform (med löstagbar botten) med degen och låt den vila en timme i kylen.

Till fyllning:
600 g färskost
2 äggulor
1 msk (struken) potatismjöl
120 g (1½dl) socker
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
½-1 dl grädde eller smält smör
1½ msk suckat eller 1 msk apelsinskal
20 hackade sötmandlar
2 äggvitor

Blanda alla ingredienserna utom äggvitorna som vispas till hårt skum och blandas sist med i fyllningen. Bred ut fyllningen över mördegen. Grädda tårtan i 160° i 60 min.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".